Τα μάτια σας απαιτούν σωστή προστασία καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τον χειμώνα, το χιόνι και ο πάγος αντανακλούν το 80% των υπεριωδών ακτίνων του ηλίου με αποτέλεσμα τα μάτια να εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο.

Ο κερατοειδής και ο επιπεφυκότας ερεθίζονται προκαλώντας φωτοκερατίτιδα. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν είναι μικρές και επώδυνες «φουσκάλες», ευαισθησία στο φως ή δυσκολία στο άνοιγμα των ματιών.

Παράλληλα η συχνή έκθεση των ματιών στον ήλιο επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσής τους προκαλώντας παθήσεις όπως καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, βασικοκυτταρικό καρκίνο των βλεφάρων, μελάνωμα πιο σπάνια, και φυσικά περισσότερες ρυτίδες γύρω από τα μάτια.

Η περίοδος με τον υψηλότερο κίνδυνο είναι κυρίως προς το τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης, ενώ οι πιο επικίνδυνες ώρες της ημέρας είναι 10 το πρωί με 3 το μεσημέρι και ιδιαίτερα σε υψηλό υψόμετρο.

Η νούμερο ένα προστασία για τα μάτια είναι η σωστή επιλογή γυαλιών ηλίου. Οταν αποφασίζουμε να αγοράσουμε γυαλιά ηλίου, θα πρέπει να ελέγχουμε την άνεση κατά την εφαρμογή τους και την καλή όραση που προσφέρουν, αν παρέχουν πλήρη προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB και φυσικά το μέγεθός τους, καθώς τα μεγαλύτερα γυαλιά προστατεύουν και την περιφέρεια του ματιού. Ακόμη, καθοριστικό ρόλο παίζει και το χρώμα του φακού. Οι κίτρινοι φακοί είναι κατάλληλοι για χειμερινά σπορ και εξορμήσεις γιατί κάνουν τα χρώματα πιο έντονα και φωτεινά. Ως προς την κατηγορία φίλτρου πρέπει να είναι τύπου 3-4.  Επιπλέον, σημαντική είναι και η προστασία από τον κρύο ξηρό αέρα που ερεθίζει τα μάτια, όπως και το δέρμα. Μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα και θολή όραση, όπως επίσης στην αίσθηση ξένου σώματος. Γι' αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, καλό είναι να γίνεται χρήση τεχνητών δακρύων για την άμεση ανακούφιση των ματιών από τον ξηρό αέρα.  Παράλληλα η κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη και τον χειμώνα, αφού το κλίμα μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται και σε χρήστες φακών επαφής, αφού ο ξηρός αέρας δημιουργεί συχνά δυσανεξία και καθιστά δύσκολη την αφαίρεση των φακών. Γι' αυτό ίσως χρειαστούν συμπληρωματικά δάκρυα.  Ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα είναι τα παιδιά και γι' αυτό χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορούν να βλάψουν περισσότερο τα μάτια των παιδιών απ' ό,τι των ενηλίκων.
πηγη: tovima.gr




Σταμάτης Γκατζώνης
Χειρουργός Οφθαλμίατρος-Παιδοφθαλμίατρος, MD, FEBO, Pg Dip
Διευθυντής Παιδοφθαλμολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Dr. Σταμάτη Γκατζώνη, Χειρουργό Οφθαλμίατρο - Παιδοφθαλμίατρο, MD, FEBO  εξειδικευμένο στις Διαθλαστικές Επεμβάσεις και τον Καταρράκτη.



Τηλ. : 210.88.22.900  ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: gatzonisstamatis.blogspot.gr
 
Top